25 Aralık 2007 Salı

GSS Yasasına Karşı Eylem Çağrısı

HERKESE SAĞLIK GÜVENLİ GELECEK HAKKI İÇİN HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM
AKP Hükümeti’nin 2006 yılı Mayıs ayında IMF ve Dünya Bankası’nın direktifiyle çıkardığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun bir dizi maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından Aralık ayında iptal edilmişti.
Hükümet sözkonusu kanunun yürürlüğünü önce 1 Temmuz 2007’ye erteledi. Ancak vatandaşların çok büyük bir bölümünün sağlık ve sosyal güvenlik haklarını yok eden bu kanuna karşı toplumun göstereceği tepkiyi genel seçimler öncesinde göze alamadı ve yürürlük tarihini ikinci defa 1 Ocak 2008’e erteledi.
AKP Hükümetinin hazırladığı yeni Kanun Tasarısı geçen hafta TBMM’ye gönderildi.
Tasarının yasalaşması halinde sağlık ve sosyal güvenlik haklarımızda bir dizi kayıp oluşacak:
*Mevcut durumda kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı hem kadınlar, hem de erkekler için 65’e çıkarılacak.
*Emekliliğe hak kazanabilmek için yakın zamanda 5.000’den 7.000 güne çıkarılan prim ödeme zorunluluğu 9.000 güne yükselecek.
*Emekli maaşları % 23 ila % 33 arasında düşürülecek.
*Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak.
*Aylık geliri 139,6YTL’den fazla olan bütün vatandaşlar aylık 73 ila 475YTL tutarında Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacak.
*Sadece ayakta tedavi olunca değil; hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak gerekince de “katkı payı” adı altında para ödenecek.
*”Katılım Payı” gerektiğinde beş katına kadar artırılacak.
*Sağlık hizmeti alabilmek için bu ülkenin vatandaşı olmak, üstelik vergi ödemek, dahası Genel Sağlık Sigortası primi yatırmak, hatta bir de “katkı payı” ödemek yetmeyecek. Bunların üzerine bir de “ilave ücret” adı altında para ödemek gerekecek.
*Bütün dünyada anne sütünün yeniden anlaşılır ve emzirme teşvik edilirken Türkiye’de “sigortalının çocuğuna bir ay anne sütü yeter” mantığı geçerli olacak. Daha önce doğum yapan sigortalıya altı ay süreyle verilmesi öngörülen emzirme yardımı bir aya düşürülecek.
*Hastalanan sigortalıya verilen iş göremez ödeneği % 16 oranında azalacak.
*Bağ-Kur emeklilerinin maaşından 10 yıl süreyle % 10 oranında Genel Sağlık Sigortası primi kesilecek.
*Primini ödeyemeyen vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacak, hastane kapılarından geri dönecek.
*Primi ödeyemeyen çiftçilerin pamuğuna, üzümüne, buğdayına, tütününe el konulacak.
*Diş protez giderlerinin karşılanmasına kısıtlama getirilecek. 18-45 yaş arası diş protezi yaptırma hakkı kaldırılacak. 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almış kişiler içinse belirlenecek tutarın sadece % 50’si devlet tarafından karşılanacak. Sağlık hizmetlerinin tür, miktar ve kullanım sürelerine kısıtlama getirilecek.
Bu gayri vicdani; gayri ahlaki, gayri insani girişimi durdurmak için “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek” talebiyle başlattığımız mücadeleye hep birlikte katılalım.
BİZ KARŞI ÇIKARSAK YAPAMAZLAR!
İstanbul Tabip Odası
İstanbul Diş Hekimleri Odası
İstanbul Eczacı Odası
İstanbul Veteriner Hekimler Odası
İstanbul Barosu
KESK İstanbul Şubeler Platformu
Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu
DİSK İstanbul Şubeler Platformu
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu
İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası

27.12.2007 tarihinde saat 12.30’da; Aksaray Pertevniyal Lisesi önünde toplanılarak Unkapanı’ndaki Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne yürünecektir.

İrtibat için İstanbul Tabip Odası-Tel: 0212 514 02 92 Fax: 0212 513 37 36

Hiç yorum yok: